Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Τα μεγάλα παλαιά δάση είναι ρυθμιστές της θερμοκρασίας


Οι θόλοι των μεγάλων και πυκνών παρθένων δασών μπορούν να παρέχουν ένα καλό κλίμα για τα φυτά και τα ζώα σε μια γενικότερη αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως, σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου του Όρεγκον που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Science Advances". Επίσης η ίδια μελέτη αναφέρει ότι οι καλλιεργητές που δεν κάνουν μαζικές καλλιέργειες, θα μπορούσαν να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα, αν δημιουργούν θόλους από μεγάλα δέντρα, τα οποία ριθμίζουν το κλίμα, την υγρασία, έχουν υψηλή βιομάζα και πολύπλοκη υπόροφο βλάστηση.
Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δεδομένα θερμοκρασίας από το 2012 και το 2013 σε 183 περιοχές, εκ των οποίων πάνω από το ένα τρίτο, ήταν με καλλιέργειες. Η ομάδα ανέλυσε επίσης δεδομένα σχετικά με τη δομή των δασών που συλλέγονται μέσω συστήματος LiDAR, μια εναέρια τεχνική χαρτογράφησης που χρησιμοποιεί λέιζερ για να ανιχνεύει πολύ μικρής κλίμακας (λιγότερο από έξι πόδια) διαρθρωτικές διαφορές σε δάση.
Old-growth forests may provide buffer against rising temperatures

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Ανισότητα και σοσιαλισμός

Η αναγκαία ανάπτυξη των τριών κύκλων της ανθρώπινης οντότητας.


1. Οι άνθρωποι δεν είναι ούτε ίσοι ούτε καν όμοιοι. Και αν δεν κατανοήσουμε αυτή την απλή αρχή, δεν θα καταλάβουμε τι γίνεται στον κόσμο. Είναι βέβαια ολόιδιοι στον Αληθινό Εαυτό τους αφού όλοι προέρχονται από την ίδια ανθρώπινη πρωτουσία που τους διαχωρίζει από όλα τα άλλα πλάσματα (=ζώα και φυτά). Έτσι πολλές φιλοσοφικές παραδόσεις, αρχαίες και σύγχρονες, μιλούν για την ουσιαστική ενότητα της Ανθρωπότητας.
Η αντίληψη της ισότητας, που πήρε τεράστια έκταση και ισχύ μετά το σύνθημα égalité (=ισότητα) της Γαλλικής Επανάστασης το 1789 (μαζί με fraternité “αδελφότητα” και liberté “ελευθερία”) είναι μια διαστρέβλωση αυτής της ιδέας ενότητας και ταυτότητας των ανθρώπων σε ένα ψηλότερο επίπεδο κατανόησης εντελώς απρόσιτο για τις κοινές μάζες (που φωνάζουν το σύνθημα!).
Ούτε ξεκίνησε αυτό το διεστραμμένο σύνθημα με τους Γάλλους. Ήταν γνωστό στην αρχαιότητα, στην Ελλάδα (εξού και η «δημο-κρατία», παρότι γενικά ήταν η αντίληψη αυτή αρκετά περιορισμένη στην εφαρμογή), στην Ινδία και στην Κίνα. Αλλά μετά την Γαλλική Επανάσταση πήρε διαστάσεις.

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Σύλλoγος Φίλων Tolkien "The Prancing Pony"

Φίλοι του Τόλκιν ενωθείτε! 

Για όσους πίνουν νερό στο όνομα του «Καθηγητή», ο ελληνικός σύλλογος «The Prancing Pony» είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό από μία απλή ασχολία στον ελεύθερό τους χρόνο. Πηγαίνω στο σημείο συνάντησης χωρίς να έχω σκεφτεί πώς θα αναγνωρίσω την ηγετική ομάδα του Συλλόγου Φίλων Tolkien – The Prancing Pony. Μια μπλούζα «Glorfindel» μου λέει προς τα που να κατευθυνθώ. «Είδες την μπλούζα μου και ήρθες; Καλό είναι αυτό, σημαίνει ότι ξέρεις από το έργο του Tolkien», μου λέει γελώντας ο Σπύρος. Η κουβέντα ξεκινάει με ιδιαίτερη ζέση. Άλλωστε μιλάμε για το έργο του Tolkien, ίσως του σημαντικότερου συγγραφέα στον κόσμο του φανταστικού. Η Καίτη (Πρόεδρος), ο Σταμάτης, ο Σπύρος και η Άντζελα μου μιλάνε για το ιδιαίτερα ενεργητικό Prancing Pony, έναν Σύλλογο με κάμποσες δραστηριότητες, ταξίδια, διεθνείς συμμετοχές σε δρώμενα που αφορούν το έργο και την ζωή του καθηγητή Tolkien και πολλά άλλα. Μήπως τελικά η «Μέση Γη» υπάρχει;

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Για την σημερινή πανσέληνο

Μία ψηφιακή χορωδία 2.000 φωνών από όλο τον κόσμο. Ο Eric Whitacre έστειλε την μουσική και την διεύθυνση μέσω διαδικτύου και σε αυτή, ανταποκρίθηκαν χιλιάδες άνθρωποι που ηχογράφησαν την φωνή τους ο καθένας από το σπίτι του.

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Ζαγοροχώρια

Σκάλα Βραδέτου, Καπέσοβο, Αυγερινός και όρος Νεμέρτσικα στα όρια Ελλάδας - Αλβανίας (ελληνική κορυφή Μερόπη)


Σάββατο 16 Απριλίου 2016

"Let's do it" 2016

Η χθεσινή μας προσυγκέντρωση εν όψει του Let's do it, κατέληξε σε μία γιορτή μέχρι αργά τη νύχτα με λαϊκά παραμύθια, ποίηση και φανταστική λογοτεχνία, συνοδεία μουσικής.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Σούκελος - Σιλβανός - Ηρακλής


Τρεις θεότητες ενωμένες σε μία μορφή σε αυτό το ρωμαϊκό αγαλματίδιο του 1ου αιώνα από οικία στην Γαλλία. Ο Σούκελος ήταν Κελτικός θεός των δασών και των αγρών με ρίζες στην πολύ πιο αρχαία παγανιστική θρησκεία της Ευρώπης. Το ίδιο και ο Σιλβανός για τους Ρωμαίους με ρίζες στον Σελβάνο των Ετρούσκων. Στην γαλλο-ρωμαϊκή πολιτιστική επαφή οι δύο θεότητες ταυτίστηκαν εκ νέου, ενώ στο συγκεκριμένο μπρούτζινο αγαλματίδιο ο θεός φέρει εμφανώς τη μορφή του φιλοσοφικά εξελιγμένου ελληνικού Ηρακλή. Στους Σλάβους αντίστοιχα υπήρχε ο Βέλες.

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Μπορούμε να μετακινήσουμε βουνά;

Και όμως... Μπορούμε! Το μυστικό είναι... πέτρα με πέτρα, αργά και σταθερά. Αν ζητάς θαύματα σε μία μέρα, θα απογοητεύεσαι πάντα. Εργασία και υπομονή είναι ο δικός μας δρόμος. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα.


Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Όταν η Ευρώπη είχε μεγάλα οράματα και ιδέες...


Το σχέδιο πόλεως της Καρλσρούης της Γερμανίας. Ο υπέρτατος συμβολισμός. Η πόλη σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο από το ιπποτικό "Τάγμα της Πίστης", ώστε οι κάτοικοί της να ζούν μέσα στο ηλιακό σύμβολο. Στον σχεδιασμό του ο Karl Wilhelm συνόψισε την ιδέα του για μια πόλη πρότυπο ενός υπερσύγχρονου κράτους και ενός νέου ευρωπαίου ανθρώπου με προσωπική και οικονομική ελευθερία, ισότητα ενώπιον του νόμου και πολιτική συμμετοχή. Ο θεμέλιος λίθος στο κέντρο των τριών κύκλων τοποθετήθηκε το 1715 και από εκεί ξεκινούν 8 βασικές οδοί πλήρως ευθυγραμισμένες όσον αφορά τον προσανατολισμό και συνολικά 32, σαν ακτίνες του ηλίου. Ο συμβολισμός επεκτείνεται και σε άλλα επίπεδα. Η Καρλσρούη είναι η πρωτεύουσα της Βάδης και στην κυριολεξία... μία πόλη - σύμβολο!

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Ραδιοφωνικό αφιέρωμα στο συγκρότημα Βάρδισσες

Μια ωραία εκπομπή, το Σάββατο μαζί με το συγκρότημα "Βάρδισσες" στο φιλόξενο στούντιο του Rockmachine.gr και στο "Ατσάλινο Ρόδο" που μεταδίδεται κάθε Σάββατο και Κυριακή 14.00 - 16.00.


Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Η σιωπή κάνει καλό στον εγκέφαλο, λέει τώρα η επιστήμη

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ώρες σιωπής βοηθούν θεαματικά στην αναζωογόνηση των εγκεφαλικών κυττάρων ακριβώς με τον τρόπο που το κάνει ο ύπνος.


Από παλιά άνθρωποι που εκτιμούσαν τη σιωπή λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο αυτόματα ή το κοινωνικό σύνολο τους αντιμετώπιζε με καχυποψία ή τους «φόρτωνε» με την ταμπέλα του «μονόχνωτου» και του «ιδιόρρυθμου». Πλέον, όμως, ήρθε η ώρα να πανηγυρίσουν οι θιασώτες του ρητού «τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι» και γενικώς όλοι εκείνοι που δεν εκτιμούν καθόλου τη φασαρία, τους θορυβώδεις χώρους και την ακατάπαυστη πάρλα.
Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: το 2011 το Φινλανδικό υπουργείο Τουρισμού προώθησε καμπάνια, η οποία χρησιμοποιούσε τη σιωπή ως... εξαγώγιμο προϊόν. Η συγκεκριμένη καμπάνια καλούσε τους τουρίστες να επισκεφθούν τη Φινλανδία και να ανακαλύψουν τις θεραπευτικές ιδιότητες και την ομορφιά των ήσυχων τοπίων της χώρας. Μάλιστα, είχαν προχωρήσει στη δημοσίευση διαφημιστικού υλικού, συγκεκριμένα μια σειρά υπέροχων φωτογραφιών που το βασικό τους σύνθημα ήταν το «Ησυχία, παρακαλώ» και συνοδευόταν από λίγες κουβέντες ακόμη: «Όχι άλλη κουβέντα, πράξεις!». Σύμφωνα μάλιστα με την Eva Kiviranta, υπεύθυνη επικοινωνίας του ιστότοπου VisitFinland.com η κεντρική ιδέα ήταν η εξής: «Αποφασίσαμε ότι αντί να μιλάμε για το πόσο απόκοσμα ήρεμα είναι εδώ, ας το αναδείξουμε ακριβώς αυτή την ησυχία ως το καλύτερο που διαθέτουμε».
Και μάλλον η υπεύθυνη επικοινωνίας αγνοούσε επιστημονικά project που διεξάγονταν πάνω στις ευεργετικές ιδιότητες της σιωπής.
Συγκεκριμένα, βάσει ερευνών που διεξάγονται από το 2013 έως σήμερα, στα Πανεπιστήμια του Όρεγκον και του Ντιουκ, τόσο σε νεογέννητα ποντίκια όσο και σε ανθρώπους, προέκυψε ότι δύο λεπτά απόλυτης ησυχίας, μπορούν να επιδράσουν στον εγκέφαλο μας το ίδιο χαλαρωτικά όσο αν κοιμόμασταν ένα 15’ της ώρας ή αν ακούγαμε την αγαπημένη μας μουσική για 5 λεπτά. Η μελέτη με τίτλο «Εγκέφαλος, δομή και λειτουργία» που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο καιρό επισήμαινε ένα πραγματικά εκπληκτικό εύρημα των επιστημόνων: αρκούσαν 2 ώρες απόλυτης σιωπής για να δημιουργηθούν νέα κύτταρα στον ιππόκαμπο, στην περιοχή του εγκεφάλου που συμμετέχει στη μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη και στην καλύτερη συγκράτηση αυτών των πληροφοριών...
Υπό αυτή την έννοια, οι επιστήμονες υποστήριζαν ότι η σιωπή βοηθά στην ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας. Οι ίδιοι εξηγούν ότι έχει διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο ο θόρυβος και οι ομιλίες επιδρούν στη λειτουργία του εγκεφάλου μας, αναγκάζοντας τον να παράξει υψηλά επίπεδα ορμονών και προκειμένου να ανταποκριθεί σε μία multi-task απαίτηση. Τα κύματα ήχου επιδρούν στον εγκέφαλο, ο οποίος τα αντιλαμβάνεται ακόμη και όταν κοιμόμαστε, οπότε με έναν τρόπο αποσυμπιέζεται η ένταση και ο εγκέφαλος λειτουργεί σωστά: είτε με το να αναζητούμε ένα δίωρο σιωπής μέσα στη μέρα μας, είτε με το να κοιμόμαστε σε απολύτως ήσυχο περιβάλλον, όπου κανένας θόρυβος δεν θα μπορέσει να διαταράξει όχι τον ύπνο μας, αλλά τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Στοιχεία από Nautil.us και LifeHack.org
Πηγή: Lifo.gr

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Δημήτρης Νανόπουλος: "Χρειαζόμαστε μια νέα Φιλική Εταιρεία"

«Σκεφτόμουν την Ελληνική Επανάσταση, ήμασταν σε τραγική κατάσταση τότε όπως και τώρα. Τη διαφορά, πιστεύω, δεν την έκαναν τα όπλα αλλά η δουλειά που προηγήθηκε από τη Φιλική Εταιρεία και τον Αδαμάντιο Κοραή. Πιστεύω ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια σύγχρονη Φιλική Εταιρεία, με μέλη Ελληνες του εξωτερικού, χωρίς να αποκλείονται λαμπρά μυαλά που ζουν στη χώρα μας, ανθρώπους χωρίς ιδιοτελή συμφέροντα οικονομικά ή πολιτικά, οι οποίοι κινούνται μόνο από αγάπη για την Ελλάδα και έχουν αποδείξει ποιοι είναι στη δουλειά τους» προτείνει. «Τότε είχαμε απέναντί μας τους Τούρκους, τώρα έχουμε να πολεμήσουμε έναν χειρότερο εχθρό, τον εαυτό μας» προσθέτει.