Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη. Η Βαβυλώνα θα πέσει.


ΟΧΙ στους τρομοκράτες. Πολιτικούς, χρηματάνθρωπους, δημοσιογράφους. ΟΧΙ στους ραγιάδες. Οι ουρές στα ATM αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η κρίση μας είναι αξιακή και όχι οικονομική. Έχουμε την ευκαιρία μια φορά να αλλάξουμε σαν άνθρωποι και να τους τελειώσουμε. Μας θέλουν σκυμμένους δούλους στην ουρά να τους παρακαλάμε. Μας έχουν πείσει τόσα χρόνια ότι είμαστε ανάξιοι σαν λαός. Ας μας δούνε σήμερα όρθιους και αξιοπρεπείς απέναντί τους. Πώς ζητάμε να μας σεβαστούν αν δεν σεβόμαστε εμείς τον εαυτό μας και δεχόμαστε να μας κάνουν ότι θέλουν οι δημοσιογράφοι; Κάθε υποταγή στην τρομοκρατια, θα φέρει αύριο τρεις φορές χειρότερα δεσμά. Η Ελλάδα, άοπλη απέναντι σε πανίσχυρους εχθρούς, μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων για άλλη μια φορά στην ιστορία της, χάρη στο πνεύμα της. Ας κλείσουμε τις τηλεοράσεις και ας φερθούμε ώριμα και με αξιοπρέπεια για μια φορά σαν λαός. Ας πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και να μην περιμένουμε ξανά έξωθεν σωτήρες. Ας προτάξουμε την αλληλεγγύη, την ψυχραιμία και την οργανωτικότητα. Όχι στον ατομικισμό. Ας μάθουμε να προτάσσουμε το συλλογικό συμφέρον πάνω από το προσωρινό ατομικό. Δεν ειναι τα ευρώ μας και η βενζινη αυτο που πρεπει να μας ανησυχει μόνο. Άλλα θέματα ειναι πιο σημαντικά, όπως η ανεργία και η εθνική κυριαρχία, η αλλαγή της κοινωνικής οικονομίας στο μέλλον... πολλά. Η δυναμική μιας χώρας δεν ορίζεται από τις καταθεσεις. Δίνουμε μαθήματα για όλους τους λαούς της Ευρώπης ότι ως εδώ, τέρμα με τα παιχνίδια των καπιταλιστών. Είναι μαζί μας. Έχουμε ευθύνες να λήξει σιγά σιγά όλο αυτό το πανηγύρι και να μην συνεχιστεί. Τώρα είναι η ευκαιρία. Μετά δε θα μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι για χρόνια. Εμείς οι Ιδεαλιστές δεν μιλάμε ποτέ για λεφτά για ποσοστά και επιτόκια, όπως οι κομματικοί λογιστές. Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η εθνική μας ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και μια μεγάλη καμπή για τα χρόνια μετά την μεταπολίτευση. Εάν σήμερα εξευτελίσουμε τον εαυτό μας, ποτέ ξανά στις επόμενες γενιές η Ελλάδα δεν θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Δεν έχει νόημα να δηλώνουμε υπερήφανοι για τα κατορθώματα των προγόνων μας και την ιστορία μας, αν σε μία τόσο ήπια δυσκολία κλαψουρίζουμε σαν γατιά και δεν μπορούμε να σταθούμε αξιοπρεπείς στην πράξη ως απόγονοί τους.Η Βαβυλώνα θα πέσει και εμείς οι Έλληνες μπορούμε να γίνουμε το παράδειγμα όλης της Ευρώπης. Διαφορετικά ας βυθιστούμε ξανά στην μιζέρια και στην ανυπολυψία για πολλά χρόνια ακόμα. Άλλωστε τί μας ζήτησαν; Μια χούφτα γη και ύδωρ...

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

"Να με φάνε τα πουλιά της πατρίδας μου"

Ο Κολοκοτρώνης πρωτοπάτησε το πόδι του στη Μάνη, αρχίζοντας η Επανάσταση. Από εκεί τράβηξε με Μανιάτες και Μεσσήνιους για την Τριπολιτσά, με σκοπό να την πολιορκήσει. Στο δρόμο, με το πρώτο τουφέκι που κάνανε με τους Τούρκους, ο κόσμος άμαχος κι άπειρος φοβήθηκε και σκόρπισε. Οι άλλοι καπετάνιοι είπανε στον Κολοκοτρώνη:
– Τι θα κάνουμε πια εδώ; Να πάμε κατά το Λιοντάρι, να δούμε τι γίνεται κι εκείνος ο κόσμος.
– Εγώ δεν πάω πουθενά! είπε ο Κολοκοτρώνης. Αν θέλετε εσείς τραβάτε. Εγώ θα μείνω εδώ, να με φάνε τα πουλιά της πατρίδας μου, που με ξέρουνε.

Συλλογή Γ. Βλαχογιάννη από το βιβλίο «Καραϊσκάκη - Κολοκοτρώνη πατριωτικά κατορθώματα» Εκδόσεις «Δαμιανός»

Πάνω από την οικονομία είναι η αξιοπρέπεια. Αυτή είναι απάντησή μας, στους διαδηλωτές που είπαν "Μένουμε Ευρώπη"

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ράινχολτ Μέσνερ: Η ζωή μου στο όριο.

«Ξεπέρασα τον εαυτό μου, του φόβους μου, τις αμφιβολίες και τις αδυναμίες μου. Δεν χρειάστηκε να συμβιβαστώ, να συγκρουστώ με κανέναν. Δεν υπήρχε σχέδιο ανάβασης, απλώς ανέβαινα όλο και πιο ψηλά. Ο προγραμματισμός του σχεδίου γινόταν ώρα με την ώρα. Ήταν το απόλυτο, το ιδανικό ταξίδι: είχα ο ίδιος την πρωτοβουλία, την ευθύνη για τον εαυτό μου, καθόριζα εγώ την κατεύθυνσή μου, και ξεπέρασα κάθε είδους προκαταλήψεις.»

Στις συζητήσεις με τον Thomas Huetlin, όπως αποτυπώνονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, ο Reinhold Messner, ίσως ο κορυφαίος ορειβάτης της σύγχρονης εποχής αποτυπώνει το απόσταγμα μιας ζωής στο όριο: από τις πρώτες αναρριχήσεις στα βουνά της γενέτειράς του, στο Νότιο Τιρόλο, μέχρι την κατάκτηση των μεγαλύτερων κορυφών του κόσμου, τη διάσχιση των Πόλων, τη βαθύτερη γνωριμία με τη γεωγραφική αλλά και την πνευματική διάσταση του Θιβέτ, αλλά και τον ενεργό πολτικό αγώνα από τις τάξεις των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς και την πραγμάτωση του οράματος για τη δημιουργία μιας μοναδικής αλυσίδας μουσείων στο Νότιο Τιρόλο αφιερωμένων στη σχέση του ανθρώπου με τα βουνά.

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Σεργκέι Γκλάζιεφ, κορυφαίος σύμβουλος του Βλ. Πούτιν: "Δεν έχετε μέλλον στο ευρώ και την ΕΕ!"

Συνέντευξη στον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο. Κυριακή 14 Ιουνίου 2015


Στη σημαντικότερη ίσως παρέμβαση, ή τουλάχιστον «κατάθεση γνώμης» για το ελληνικό πρόβλημα που μας ήρθε από τη Ρωσία του Πούτιν, στη διάρκεια της πενταετούς ελληνικής κρίσης, και μάλιστα στο πιο κρίσιμο σημείο της συνεχιζόμενης «συμπίεσης» της Αθήνας από την τρόικα, προβαίνει, στη συνέντευξη που μας έδωσε και ακολουθεί, ο ακαδημαϊκός Σεργκέι Γκλάζιεφ, αρχιτέκτων της Ευρασιατικής ‘Ενωσης, και θεωρούμενος ένας από τους συμβούλους του Ρώσου Προέδρου  με τη μεγαλύτερη επιρροή.
Ο Γκλάζιεφ εκφράζει, εντός του «στενού πυρήνα» της ρωσικής εξουσίας, την πλέον «κρατικιστική», πατριωτική, κριτική στην παγκοσμιοποίηση, ίσως και κάπως «σοσιαλιστική» τάση. Σε περίπτωση που το Κρεμλίνο αποφασίσει, υπό την πίεση των διεθνών εξελίξεων, πάει σε λιγότερο «φιλελεύθερη», πιο «κρατικιστική» και «προστατευτική» κατεύθυνση στην οικονομική πολιτική, θεωρείται το φαβορί για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών. 
Το μάλλον σπάνιο χαρακτηριστικό του Γκλάζιεφ είναι ότι μετέχει ταυτόχρονα στον σκληρό πυρήνα της ρωσικής εξουσίας, είναι ένας από τους σημαντικούς «διαμορφωτές κοινής γνώμης» (opinion makers), αλλά και ένας σημαντικός επιστήμων, με ικανότητα συνθετικής σκέψης, που έχει μελετήσει βαθιά τους οικονομικούς κύκλους και τιμήθηκε γι’ αυτό με το βραβείο Κοντράτιεφ.
Στους αναγνώστες, τους επιστήμονες και την πολιτική «ελίτ» της χώρας ανήκει η ευθύνη της αξιολόγησης όσων λέει, στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο διαπρεπής Ρώσος ακαδημαικός, που μας δέχτηκε πριν από μερικές μέρες στο γραφείο του στη Μόσχα. Από μόνη της άλλωστε η διατύπωση τέτοιων απόψεων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια κυβέρνηση με αίσθηση διεθνούς πραγματικότητας. Παρότι άλλωστε κάναμε και μια ερώτηση με γεωπολιτική διάσταση, δεν είναι αυτή η ειδικότητά του κ. Γκλάζιεφ. Δουλειά της Αθήνας είναι να βρει εκείνες τις στρατηγικές, τις συμμαχίες και τα μέσα για να διασφαλίσει, ανεξαρτήτως των οικονομικών επιλογών της, την ασφάλεια της χώρας και της Κύπρου. Τέτοιες δυνατότητες υπάρχουν, δεν είναι χωρίς ρίσκο, τίποτα όμως στη σημερινή κατάσταση δεν είναι χωρίς ρίσκο, απαιτούν όμως βαθιά κατανόηση της κατάστασης και βεβαίως θάρρος.

Το αιώνιο ιστορικό πρόβλημα της Ελλάδας έγκειται στην ποιότητα και επάρκεια των «ηγεσιών» της.
Την επόμενη Κυριακή θα δημοσιεύσουμε το μέρος της συνέντευξης του κ. Γκλάζιεφ που αναφέρεται στην ευρύτερη διεθνή και ευρωπαϊκή κρίση

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

«Να μη ζούμε με ψέματα»


«Έχουμε φτάσει στο σημείο να πιάσουμε πάτο, πάνω σε όλους μας πέφτει η ολοκληρωτική σωματική και πνευματική καταστροφή και εμείς συνεχίζουμε να διαιωνίζουμε με ένα δειλό χαμόγελο: "Πως μπορούμε να το σταματήσουμε; Δεν έχουμε την δύναμη".
Φτάσαμε σε ένα σημείο απανθρωπιάς, που για να μην χάσουμε την "μέτρια σούπα" της ημέρας είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε οποιαδήποτε αρχή, ότι πιο πολύτιμο έχουμε, την ψυχή μας, όλες τις προσπάθειες των όσων προηγήθηκαν, κάθε δυνατότητα για τις επόμενες γενιές, έτσι ώστε να μην "ενοχληθεί" η άθλια ύπαρξη μας.
Δεν έχουμε πια καμιά υπερηφάνεια, καμιά σταθερότητα, κανένα ζήλο στην καρδιά. Αλήθεια, δεν υπάρχει πια διέξοδος; Και δεν μας μένει άλλο παρά να περιμένουμε κάτι να συμβεί από μόνο του; Ότι μας συμβαίνει δεν θα απομακρυνθεί από μόνο του ποτέ εάν συνεχίζουμε να το αποδεχόμαστε, να το προσκυνάμε και να το ενδυναμώνουμε, εάν δεν αποβάλλουμε και δεν απορρίψουμε τουλάχιστον εκείνο εις το οποίον είμαστε ευαίσθητοι... το Ψέμα.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Θερινό Ηλιοστάσιο στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων και Διάσχιση Βίκου


Διαδρομή: 13 χλμ. - 7 ώρες συνολικής πορείας.

Πληροφορίες - συμμετοχές: στα 6984133900 και 6936310771

Απαραίτητα:
  • Αντίσκηνο (ενημερώνετε αν δεν έχετε)
  • ΥπνόσακοςΟρειβατικά παπούτσια
  • Καπέλο για τον ήλιο
  • 2 λίτρα νερό
  • Αντηλιακή κρέμα
  • Δεύτερο μπλουζάκι και πιο ζεστά για τη νύκτα
  • Αδιάβροχο
  • Καλή διάθεση
Πρόβλεψη καιρού:
Ηλιοφάνεια.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Πεζοπορεία στο Σπήλαιο Λιονταριού στον Υμηττό.

 

Εκκίνηση από: Καλοπούλα - αναψυκτήριο δήμου Καισαριανής, ώρα 9.00 π.μ.

Διαδρομή: Εύκολη, περίπου 1 ώρας.

Πληροφορίες - συμμετοχές: στο 6947492797 και lykoreia@gmail.com

Για να χρησιμοποιήσετε συγκοινωνία: Από Ευαγγελισμό το 224 για Καισαριανή ως το νεκροταφείο. Από εκεί με δικά μας μέσα.

Απαραίτητα:
- Ορειβατικά ή άνετα αθλητικά παπούτσια
- Καπέλο για τον ήλιο
- Νερό
- Αντηλιακή κρέμα
- Δεύτερο μπλουζάκι
- Καλή διάθεση

Πρόβλεψη καιρού:
Ηλιοφάνεια.
28ºC

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Οι ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου… είναι οι μάνες μας


Αφορμή για να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο, ήταν ένα θέμα που συζητούσαν πρόσφατα τα ΜΜΕ. Είχε βουίξει η τιβί για τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου… Τι η Μέρκελ, τι η Κυρία Ομπάμα, από την άλλη η Λα γκαρντ, η Όπρα... Κανείς δεν εξηγεί όμως το γιατί; Τώρα θα μου πεις, κυβερνούν ολόκληρες χώρες, παίρνουν ισχυρές αποφάσεις για τη ζωή όλων, είναι αστέρες της αμερικάνικης τηλεόρασης και δεν τους αξίζουν τους τίτλους αυτούς;...
Ε, λοιπόν, η άποψή μου είναι πως όχι. Δεν αξίζουν, τουλάχιστον τον τίτλο της ισχυρότερης γυναίκας. Για μένα η ισχυρότερη είναι η μάνα μου, και για λόγους που η Μέρκελ, Λα γκαρντ, οι αστέρες του Hollywood και τα λοιπά, δεν έχουν σκεφτεί ποτέ στη ζωή τους. Θες να σου πω γιατί η μάνα μου, η μάνα σου, η Ελληνίδα μάνα είναι ισχυρή; Λοιπόν, γιατί ξυπνάει μια ώρα πριν από όλους στο σπίτι, γύρω εκεί κατά τις 6. Τρέχει να τελειώσει τις δουλειές του σπιτιού πριν ξυπνήσει κανείς. Έχει να ξυπνήσει τον πατέρα, για την δουλειά, τα παιδιά για το σχολείο, να ετοιμαστεί αυτή για τη δουλειά της, είτε είναι σε γραφείο, είτε σε χωράφι είτε το νοικοκυριό.
Σκέψου να δίναμε στη Μέρκελ ένα «τσαπί», ή να την στέλναμε στο χωράφι να βγάλει το ψωμί της. Θα τα κατάφερνε λες; Να της απαιτούσαμε να μαγειρέψει για όλη την οικογένεια, και να φροντίσει τους παππούδες. Να διαβάσει τα παιδιά της, όπως οι μάνες μας, να τα ταΐσει, να πάει στην αγορά. Τι λες; Θα τα κατάφερνε; Αν όλες αυτές οι Κυρίες δοκίμαζαν να κάνουν όσα κάνουν οι μάνες μας, θα πρόσφεραν δικαίως τους τίτλους τους σε αυτές.
Η αδικία και το συμφέρον πλέον είναι φανερό σε όλους μας σήμερα, είτε στην πολιτική, είτε οπουδήποτε, περίπτωση που εμείς, οι λίγοι και οι μικροί δεν μπορούμε (δυστυχώς) να αλλάξουμε. Μπορούμε, όμως, με μάτια ορθάνοιχτα, να συνειδητοποιήσουμε τι αξίζει σήμερα και τι είναι αληθινό, εκτιμώντας το για την ύπαρξή του, προσφέροντάς του ένα λουλούδι, ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, είτε αυτό είναι η οικογένεια γενικότερα, ή η μάνα ειδικότερα. Ας δείξουμε την αγάπη και την εκτίμησή μας σε ότι μας απέμεινε. Και ας ευχαριστήσουμε την οικογένεια ..και την Ελληνίδα μάνα, που μας κρατά όλους συγκροτημένους μέσα σε αυτή!

( Σε όλες τις Ελληνίδες μάνες!)

Κατερίνα Τρομπούκη (Λόγιος Ερμής)

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Ο Curzio Vivarelli στη Μόσχα


Από 2 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2015, λαμβάνει χώρα στη Μόσχα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Dom russkogo Zarubieja imeni Aleksandra Soljenitsina, στην οδό Nijniara Radiscebskaia 2, η έκθεση "Φαντασίες λιμνοθάλασσας": πενήντα σχέδια ελευθέρως εμπνευσμένα από τους Κοζάκους του Κράσνοφ, του Ιταλού ζωγράφου Curzio Vivarelli. Ο εν λόγω Βερονέζος καλλιτέχνης ήθελε με αυτό τον τρόπο να ανακαλέσει τα δραματικά γεγονότα των Κοζάκων, τα οποία έλαβαν χώρα το '44 στην περιοχή Carnia της Ιταλίας. Ο Vivarelli εκτιμάται επίσης ως δημιουργός έργων ζωγραφικής σε ξύλο, όπου εκφράζει μια ιδιαίτερη ερμηνεία της αφηρημένης τέχνης, εφαρμόζοντας τους κανόνες μιας ενδιαφέρουσας «αφηρημένης γεωμετρικής υπερβατικής τέχνης», όπως ο ίδιος καθορίζει το δικό του τρόπο, δανεισμένο με μοναδικότητα από τις γεωμετρικές αρχαϊκές ατμόσφαιρες, που αποτελούν τυπικές διακοσμήσεις της Αρχαίας Ελλάδας. Φλογισμένος χρωματισμός και μια ισχυρή συναισθηματική επίδραση είναι τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της εικαστικής του. Έργα του βρίσκονται σε πολλές γκαλερί τέχνης, με μόνιμη έκθεση στην γκαλερί “La Torre art” της Βερόνα, καθώς και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Nερό: το Μεγάλο Μυστήριο.


Υπάρχει ένα μυστικό μήνυμα που φέρει το νερού. Το νερό είναι ζωντανό!
Για πρώτη φορά, μέσα από έγκυρα επιστημονικά πειράματα, αποδεικνύεται η εκπληκτική ανταπόκριση του νερού στη μουσική και στα ανθρώπινα συναισθήματα.
Ο Ιάπωνας επιστήμονας Dr. Masaru Emoto επιχειρεί κάτι, που μέχρι σήμερα φαινόταν αδιανόητο: να αποδείξει ότι το νερό είναι μια ζωντανή οντότητα που ανταποκρίνεται συνειδητά όχι μόνο στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος του αλλά και στις ανθρώπινες ψυχικές ενέργειες!
Οι θεραπευτικές και ψυχοθεραπευτικές προεκτάσεις των εκπληκτικών αυτών πειραμάτων του Dr. Εmoto είναι τεράστιες, δεδομένου ότι και το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά το μέγα μέρος του από νερό. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Με τη βοήθεια της σύγχρονης επιστήμης και επιστρατεύοντας ένα προηγμένο τεχνολογικά όργανο, τον Αναλυτή Μαγνητικού Συντονισμού, ερευνά την κρυσταλλική μορφή του νερού και αποτυπώνει φωτογραφικά τις αλλαγές που επιφέρουν σ' αυτήν οι ποικίλες περιβαλλοντολογικές και ανθρώπινες επιδράσεις.
Το νερό αποτυπώνει, αντιδρά και μεταφέρει τις αόρατες ψυχικές ενέργειες καθώς και τα συναισθήματα των ανθρώπων.
Ετσι αποδεικνύεται πλέον επιστημονικά ότι η ενέργεια του περιβάλλοντος, η μουσική, αλλά και τα λόγια, οι σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων, επηρεάζουν άμεσα τη δομή των κρυστάλλων του νερού, το οποίο κυριολεκτικά αισθάνεται και αντιδρά σαν μια ζωντανή οντότητα!
Πώς αντιδρά όταν του μιλήσουμε με αγάπη;
Ποιές είναι οι μουσικές προτιμήσεις του νερού;
Πώς ανταποκρίνεται στις σκέψεις και τις προθέσεις μας; Πόσο υποφέρει το νερό από την ρύπανση του περιβάλλοντος; Και ποιά διαφορετικά πρόσωπα εμφανίζει στην πόλη ή την ύπαιθρο;
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα στα οποία απαντά το καταπληκτικό βιβλίο και το ντοκιμαντέρ ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανθρώπινη συνειδητότητα και μας καλεί να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον, πριν να είναι πολύ αργά...
Όλα αυτά οδηγούν στην αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας νέας Φυσικής που, γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στη δυτική επιστήμη και την αρχαία σοφία, θα “ξαναδεί” τη φύση μ' ένα νέο μάτι, πιο ευρύ, πιο απροκάλυπτο και πιο πνευματικό...

Official web site: http://watermystery.com/
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt2149253/
Facebook: https://www.facebook.com/WaterTheGreatMystery

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Μιγιαμότο Μουσάσι: "Ο δρόμος του Σαμουράι"


Αποσπάσματα από «Το βιβλίο των πέντε δακτυλιδιών»

«Γνώση των καιρών σημαίνει, αν η ικανότητά σας είναι μεγάλη, ώστε να βλέπετε ίσια στο εσωτερικό των πραγμάτων. Αν είστε βαθύς γνώστης της στρατηγικής, θα αναγνωρίσετε τις προθέσεις του αντιπάλου και ούτως θα έχετε πολλές ευκαιρίες για να νικήσετε.»

«Το "να γίνεστε ο αντίπαλος" σημαίνει να σκέφτεστε ότι είστε στη θέση του αντιπάλου. Ο κόσμος τείνει να θεωρεί έναν ληστή παγιδευμένο σε ένα σπίτι σαν έναν οχυρωμένο εχθρό. Όμως, αν σκεφτόμαστε έτσι ώστε να "γίνουμε ο εχθρός", αισθανόμαστε ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον μας και δεν υπάρχει διαφυγή.(...)
Στη στρατηγική ευρείας κλίμακας ο κόσμος έχει πάντα την εντύπωση ότι ο αντίπαλος είναι ισχυρός και τείνει να γίνεται επιφυλακτικός. Όμως, αν έχετε καλούς στρατιώτες, αν καταλαβαίνετε τις αρχές της στρατηγικής και ξέρετε πώς να νικήσετε τον εχθρό, δεν πρέπει να ανησυχείτε για τίποτα.»

«Όταν πολεμάμε τον εχθρό, ακόμη και όταν φαίνεται ότι μπορούμε να νικήσουμε επιφανειακά χάρη στα οφέλη του Δρόμου, αν το πνεύμα του δεν συντριβεί, μπορεί να έχει νικηθεί επιφανειακώς, αλλά το πνεύμα του κατά βάθος να είναι ακατάβλητο.»

«Η ανανέωση εφαρμόζεται όταν μαχόμαστε με τον αντίπαλο και προκύπτει ένα περιπεπλεγμένο πνεύμα όπου δεν υπάρχει πιθανή επίλυση. Πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές μας, να σκεφτούμε με ανανεωμένο πνεύμα την κατάσταση, και να νικήσουμε υιοθετώντας διαφορετικό ρυθμό. Η ανανέωση, όταν είμαστε σε αδιέξοδο με τον αντίπαλο σημαίνει ότι χωρίς να αλλάξουν οι συνθήκες αλλάζουμε πνεύμα και νικάμε μέσω διαφορετικής τεχνικής.»

«Περιγράφω το μάχεσθαι ως φωτιά. Αρχικά οι άνθρωποι σκέφτονται στενά επί των ωφελειών της στρατηγικής.(...) Στη στρατηγική μου η εκπαίδευση για να σκοτώνεις τους εχθρούς είναι μέσω πολλών αγώνων, μάχης για την επιβίωση, ανακάλυψης του νοήματος της ζωής και του θανάτου. (...)»

«Οι τρεις μέθοδοι για να εμποδίστε τον αντίπαλο. Η πρώτη είναι να τον εμποδίσετε με το να επιτεθείτε. Αυτό καλείται Κεν νο σεν (το καθηλώνειν). Άλλη μέθοδος είναι να τον εμποδίσετε καθώς επιτίθεται. Αυτό καλείται Τάι νο σεν (αναμονή για την πρωτοβουλία). Άλλη μέθοδος είναι όταν εσείς και ο αντίπαλός σας επιτίθεσθε ταυτόχρονα. Αυτό καλείται Τάι Τάι νο σεν (ακολουθώ και εμποδίζω).»

«Επειδή μπορείτε να νικήσετε γρήγορα αποκτώντας το προβάδισμα, είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στη στρατηγική, και υπάρχουν αρκετά σημεία που ενέχονται στη λήψη της πρωτοβουλίας. Πρέπει να αξιοποιήσετε πλήρως την όποια περίσταση, να προβλέψετε το πνεύμα του αντιπάλου ώστε να αντιληφθείτε τη στρατηγική του και να τον νικήσετε.»

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Trans-Siberian Odyssey

Ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος, είναι ο σιδηροδρομικός άξονας που συνδέει τη Μόσχα και την ευρωπαϊκή Ρωσία με τις ρωσικές επαρχίες της Άπω Ανατολής, τη Μογγολία, την Κίνα και τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Η κύρια διαδρομή φτάνει από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ μέσω της νότιας Σιβηρίας και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1891 και του 1916. Με 9.288 χιλιόμετρα, σε 8 χρονικές ζώνες, το ταξίδι διαρκεί περίπου 7 ημέρες. Σήμερα άλλες τέσσερις διαδρομές ξεκινούν από τον Υπερσιβηρικό.
Ένας φοιτητής Ιατρικής και λάτρης της φωτογραφίας σε ένα ταξίδι που πολλοί ονειρεύονται να κάνουν μια φορά στη ζωή τους. Για τρεις εβδομάδες ταξίδεψε με τρένο από τη Μόσχα στη Μογγολία διανύοντας 7.622 χλμ. Επιστρέφοντας, εκτός από το άλμπουμ μετις φωτογραφίες μόνταρε και ένα υπέροχο βίντεο λίγων λεπτών που το χάρισε σε όσους έχουν ακόμα αμφιβολίες για το ότι αυτό είναι το πιο συναρπαστικό ταξίδι με τρένο.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ορειβατικού Συλλόγου στην Ηγουμενίτσα


Οι φίλοι από την Ηγουμενίτσα δημιουργούν ΕΟΣ στην περιοχή τους με πολύ ωραίες δραστηριότητες στη φύση κάθε εβδομάδα. Όποιος-α είναι από την περιοχή μπορεί να συμμετέχει. Άνοιξε σελίδα στο Facebook: Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ορειβατικού Συλλόγου στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Από το μύθο της Ανάπτυξης στην εποχή της Κρίσης

Η Ιστορία της κατάρρευσης του Δυτικού Πολιτισμού

Δρ Μάνος Δανέζης

Η αρχή της σημερινής κρίσης της βιομηχανικής κοινωνίας, την οποία ακόμα βιώνουμε, εκδηλώνεται, εδώ και πολλές δεκαετίες, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας εξεύρεσης φτηνών πρώτων υλών και ενέργειας αλλά και νέων μεγάλων και άκρατα καταναλωτικών αγορών οι οποίες θα απορροφήσουν τα τεράστια πλεονάσματα των βιομηχανικών προϊόντων των δυτικών κοινωνιών.
Η δυσπραγία αυτή οφείλεται κύρια σε δύο γεγονότα. Πρώτον, την αρχή της εξάντλησης των πρώτων υλών, που είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης υπερεκμετάλλευσης και δεύτερον, το τέλος της περιόδου της αποικιοκρατίας και του νέο-ιμπεριαλισμού.
Oι πλούσιες βιομηχανικές χώρες της Δύσης, συνειδητοποιούν πλέον ότι οι εμπορικοί όροι των συναλλαγών έχουν πλέον αλλάξει ενώ το κόστος τους αυξάνεται σημαντικά. Tο βασικότερο όμως είναι ότι η εξάρτηση των πλούσιων βιομηχανικών κρατών, από τις φτωχές χώρες παραγωγής ενέργειας και πρώτων υλών, δημιουργεί πιέσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, δυναμιτίζοντας έτσι τις δομές του βιομηχανικού πολιτισμού. Όλα τα προηγούμενα οδηγούν σε μία αποσάθρωση του οικονομικού υπόβαθρου της βιομηχανικής κοινωνίας, το οποίο υπήρξε το κύριο στοιχείο επιβολής της σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκαν ρήγματα στη συνοχή του συγκεντρωτικά δομημένου κοινωνικού ιστού, με αποτέλεσμα τον ουσιαστικό περιορισμό του περιεχομένου των όρων που δομούσαν την έννοια του Έθνους-Κράτους. Ομοίως, άρχισε να αμφισβητείται η δυνατότητά του Εθνικού Κράτους, να εξασφαλίζει από μόνο του συνθήκες οικονομικής ευημερίας και βιολογικής ασφάλειας των πολιτών του.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Θερινή συνάντηση Θερμοπύλες 2015


Οι λεπτομέρειες του προγράμματος και των συμμετοχών είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και θα ανακοινωθούν αργότερα. Μεταξύ άλλων θα γίνει μία πολύ ωραία πεζοπορία στην Ανοπαία ατραπό, τελετή τιμής στον χώρο των Θερμοπυλών, μάθημα επιβίωσης και προσανατολισμού στην φύση, καθώς και η έναρξη του νέου κύκλου της σχολής της Λυκώρειας και η λήξη του προηγούμενου. Ο χώρος της κατασκήνωσης διαθέτει νερό και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Λεπτομέρειες προσεχώς. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους.

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Περιήγηση στην Ακροκόρινθο

Οι φίλοι από την Κόρινθο, σε μία τοπική πρωτοβουλία, διοργάνωσαν περιήγηση στην Ακροκόρινθο την Κυριακή 31 Μαΐου. Θα ακολουθήσει σύντομα συνάντηση στην Αρχαία Κόρινθο σε τοπικο και Πελλοπονησιακο επιπεδο, σε συνδιασμό με ξενάγηση στα μνημεία της περιοχής και μια σύντομη παρουσίαση για οποιον-α ενδιαφέρεται για τον Ελληνικό Κοινοτισμό, την Φύση και τον Πολιτισμό.