Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Λυκώρεια: Άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο.

- Αφού εγώ θα 'μαι σ' ένα απ' αυτά, κι αφού θα γελάω σ' ένα απ' αυτά, τότε για σένα θα είναι σαν να γελούν όλα τ' αστέρια. Θα έχεις εσύ αστέρια που ξέρουν να γελάνε! Και γέλασε πάλι.
- Κι όταν θα 'χεις παρηγορηθεί (πάντα παρηγοριέται κανείς ), θα είσαι ευχαριστημένος που μ' έχεις γνωρίσει.
Θα είσαι πάντα φίλος μου. Πάντα θα θέλεις να γελάς με μένα. Και θ' ανοίγεις καμιά φορά το παράθυρο, έτσι, για την ευχαρίστηση... Και οι φίλοι σου θα σε κοιτάζουν κατάπληκτοι να γελάς, κοιτάζοντας τον ουρανό. Τότε, εσύ θα τους λες: «Ναι, τ' αστέρια με κάνουν πάντα να γελάω!» και θα σε περνάνε για τρελό. Σου σκάρωσα ένα πολύ πονηρό παιχνίδι... Και γέλασε ξανά.
- Θα είναι σαν να σου έχω δώσει αντί γι' αστέρια, μικρά κουδουνάκια που ξέρουν να γελούν...

''Μικρός Πρίγκιπας''-Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Frithjof Schuon: "Κάστες και Φυλές"

O Frithjof Schuon μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο "ιδρυτής" αυτής της ιδέας που ονομάζουμε Περενιαλισμό.

…Όπως όλοι οι ιεροί θεσμοί, το σύστημα της κάστας βασίζεται στην ίδια τη φύση των πραγμάτων ή ακριβέστερα, σε μια όψη της, και συνεπώς σε μια πραγματικότητα που, υπό ορισμένες περιστάσεις, δεν μπορεί παρά να εκδηλωθεί. Αυτό ισχύει εξίσου και για την άλλη όψη, που αναφέρεται στην ισότητα των ανθρώπων ενώπιον του Θεού. Εν ολίγοις, για να δικαιώσουμε το σύστημα της κάστας αρκεί να θέσουμε της εξής ερώτηση: υπάρχει ποικιλία ως προς της ιδιότητες και την κληρονομικότητα; Αν ναι, τότε το σύστημα της κάστας αποτελεί μια δυνατότητα και είναι νομότυπο. Στην περίπτωση απουσίας καστικών διαχωρισμών, όπου έχει επιβληθεί από την παράδοση, το μόνο ερώτημα είναι: είναι οι άνθρωποι ίσοι, όχι απλά από την άποψη της ζωικής φύσης τους, το οποίο δεν αμφισβητείται εδώ, αλλά από την άποψη του τελικού προορισμού τους; Εφόσον κάθε άνθρωπος έχει μια αθάνατη ψυχή, αυτό είναι σίγουρο. Συνεπώς σε μια ορισμένη παραδοσιακή κοινωνία αυτή η οπτική μπορεί να υπερισχύσει της άλλης, για την οποία προέχει η διαφοροποίηση των ιδιοτήτων. Η αθανασία της ψυχής είναι η αξιωματική αρχή της θρησκευτικής «ισοπολιτείας», ακριβώς όπως ο ημι-θεϊκός χαρακτήρας του νου, και άρα της διανοητικής ελίτ, αποτελεί το αξίωμα του καστικού συστήματος…

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Κυριακές...

Άλλη μια Κυριακή γεμάτη δραστηριότητες η 26η Ιανουαρίου. Η παρέα της Ηπείρου πραγματοποίησε εκδρομή στα χιονισμένα τοπία του όρους Τόμαρος, ενώ το ίδιο πρωί η παρέα της Λαμίας μάζευε σκουπίδια στα... "στολισμένα" τοπία της βόρειας εισόδου, ζηλεύοντας τους πρώτους. Έχουμε όμως κάτι που μας ενώνει και στις δύο περιπτώσεις: Η σημασία της Αισθητικής μέσα σε έναν κόσμο που ασφυκτιά από τους αντιαισθητικούς και απαισιόδοξους...

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Πιστεύετε ότι τα ζώα δεν καταλαβαίνουν;

Η Wounda, ο θηλυκός χιμπατζής, έγινε το 15ο του είδους του που επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον, στο νησί Tchindzoulou.
Η Wounda παραλίγο να χάσει τη ζωή της όταν αρρώστησε. Η Jane Goodall που έχει ιδρύσει ένα καταφύγιο προστασίας των ζώων, την περιέθαλψε. Όταν γύρισε μαζί της να την αφήσει στο νησί, η Wounda έκανε μια απίστευτα συγκινητική χειρονομία για να δείξει στη Jane την ευγνωμοσύνη της...

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

"An Old Warrior's Honour"


I was a listener in the Woods,
I was a gazer at the stars,
I was not blind where secrets were concerned,
I was silent in a wilderness,
I was talkative among many,
I was mild in the mead-hall,
I was stern in battle,
I was gentle towards allies,
I was a physician of the sick,
I was weak towards the feeble,
I was strong towards the powerful.
I was not parsimonious lest I should be burdensome,
I was not arrogant though I was wise,
I was not given to vain promises though I was strong,
I was not unsafe though I was swift,
I did not deride the old though I was young,
I was not boastful though I was a good fighter,
I would not speak about any one in their absence,
I would not reproach, but I would praise,
I would not ask, but I would give."

Cormac Mac Cuileannain
Βασιλιάς του Cashel. Iερέας, πολεμιστής, ποιητής. (836 - 908)

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Μεγαλουπόλεις: Μία μεγάλη διαταραχή στο περιβάλλον


Η δημιουργία μιας πόλης σε μια περιοχή συνεπάγεται βαθιά αλλοίωση των φυσικών διεργασιών. Το δομημένο περιβάλλον επιδρά σε πολλούς τομείς και προκαλεί ριζικές αλλαγές γύρω του. Αναλυτικότερα, με την κατασκευή μιας μεγάλης πόλης:

Επηρεάζεται η υδρολογία της περιοχής επειδή αλλάζει η μορφολογία και η διαπερατότητα του εδάφους:
  • Διευθετούνται οι ποταμοί ή τα ρέματα (καλύπτονται, μπαζώνονται, εγκιβωτίζονται κ.τ.λ.).
  • Τα κτίρια και οι δρόμοι δημιουργούν μια αδιάβροχη επιφάνεια επειδή καλύπτεται το έδαφος με άσφαλτο ή με τσιμέντο σε ποσοστό 80% η και 100% της επιφάνειας. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι το νερό να μην απορροφάται από το έδαφος, να προκαλούνται πλημμύρες και να πέφτει η στάθμη των υπόγειων νερών.
  • Μερικές φορές η έντονη άντληση των υπόγειων νερών για οικιακή ή βιομηχανική χρήση κάνει το νερό υφάλμυρο και προκαλεί καθίζηση του εδάφους.
  • Επειδή η πόλη με τα κτίριά της έχει έντονο ανάγλυφο, η ταχύτητα των ανέμων που φέρνουν βροχή μειώνεται και έτσι οι βροχοφόρες αέριες μάζες μένουν περισσότερο χρόνο πάνω από την πόλη και παρατηρείται μεγαλύτερο ύψος βροχοπτώσεων.

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Χορεύοντας με τον άνεμο

 
Τα ζώα έχουν πιο ομαδική ψυχή από τους ανθρώπους. Κάνουν πράγματα σαν σμήνη που δεν γίνονται με συντονισμό. Οφείλονται αρκετά σ' αυτή την ιδιότητα της ομαδικής ψυχής.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ένας Ινδός φύτεψε μόνος του 1360 στρέμματα δάσους σε έρημο.


Λίγο παραπάνω από 30 χρόνια πριν, ένας έφηβος, που ονομαζόταν Jadav “Molai” Payeng, ξεκίνησε να φυτεύει σπόρους κατά μήκος μιας άγονης, ερημικής περιοχής κοντά στην γενέτειρά του Assam, στο βόρειο τμήμα της Ινδίας, με σκοπό να αναπτύξει ένα φυσικό καταφύγιο για την άγρια ζωή. Μετά από λίγο καιρό, αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του σε αυτή την προσπάθεια και, έτσι, μετακόμισε στην περιοχή όπου θα μπορούσε να εργάζεται αποκλειστικά για να δημιουργήσει ένα πλούσιο, νέο και καταπράσινο δασικό οικοσύστημα. Είναι εντυπωσιακό ότι σήμερα το σημείο αυτό φιλοξενεί 1.360 στρέμματα ζούγκλας, που ο Payeng φύτεψε με τα ίδια του τα χέρια!
Όλα άρχισαν το 1979, όταν οι μεγάλες πλημμύρες που χτύπησαν τη συγκεκριμένη περιοχή αφάνισαν ένα μεγάλο αριθμό φιδιών στην ξηρά. Μια μέρα, αφού τα νερά είχαν υποχωρήσει, ο Payeng, μόλις 16 χρόνων τότε, βρέθηκε στον τόπο αυτό και είδε τα νεκρά ερπετά. Αυτό ήταν το καθοριστικό σημείο της ζωής του. Ο Payeng, ο οποίος πλέον είναι 47 χρόνων, χαρακτηριστικά αναφέρει:
Τα φίδια έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες, επειδή δεν υπήρχαν αρκετά δέντρα ώστε να κρατήσουν τα νερά. Κάθισα και έκλαψα πάνω από τα άψυχα ερπετά. Ήταν οδυνηρό. Ειδοποίησα το Τμήμα Δασών και τους ρώτησα εάν θα μπορούσαν να φυτέψουν δέντρα εκεί. Μου απάντησαν ότι τίποτα δεν μπορεί να αναπτυχθεί στο συγκεκριμένο σημείο. Ενώ, μου ζήτησαν να δοκιμάσω να φυτέψω μπαμπού. Ήταν επίπονο, αλλά το έκανα! Δεν υπήρχε κανείς να με βοηθήσει. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Διήμερο Συνέδριο για τον Πλάτωνα στην Θεσσαλονίκη

Το "Περιοδικό Φιλοσοφείν" των εκδόσεων Ζήτρος, διοργανώνει την Παρασκευή 24 (10:00 - 21:00) και το Σάββατο 25 (10:00 - 15:00) Ιανουαρίου 2014, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Σβώλου & Εθνικής Αμύνης), Συνέδριο Φιλοσοφίας με τίτλο:
"Πλάτων: Γνώση, Μεταφυσική, Πολιτική ή η φιλοσοφία ως υποσημειώσεις στον Πλάτωνα".
Η είσοδος στο Συνέδριο θα είναι ελεύθερη. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

"Ο Μεσαίωνας είχε έρθει έρποντας στα κρυφά, καλυμμένος σε ολομέταξο μανδύα..."


Ευρώπη!... Δοξασμένη κι αγαπημένη και τόσο «απαραίτητη» — για μια ανθρωπεμένη στη σφαίρα μας ζωή — τόσο «απαραίτητη» πνευματική παρουσία στην οικουμένη... Φωτοδότειρα του κόσμου για αιώνες κι αιώνες, που δεν απέκανες να τον καταυγάζεις μ' εξαίσιο λευκό φως απ’ την μικρή τούτη θαλασσόβρεχτη γωνιά της Ευρασίας, απ’ τις μεσογειακές βόρειες ακρογιαλιές, ως τις χώρες των Σκανδιναβών κι ως τη Σουόμη. Τί θάτανε η ανθρωπότητα χωρίς εσένα, Ευρώπη, τι θάτανε η ζωή του ανθρώπου σήμερα χωρίς τις ασύγκριτες πολιτιστικές κι ηθικές κι ανθρωπιστικές αξίες που εδώρησε η μεγαλώνυμή σου γη σ’ όλη την υδρόγειο...

Κατάφορτη από πνευματική αίγλη, από περγαμηνές, από αιώνες, ατάραχη, ολύμπια, σίγουρη για το αύριο, πνευματοδοτούσες ως τις αρχές του αιώνα μας κολοσσιαίους πληθυσμούς κι εκτάσεις απέραντες, ως τις νοτιώτατες περιοχές του Νέου Κόσμου και τής Αφρικής κι ως την Άπω Ανατολή κι ως τούς αντίποδες, ως την Ωκεανία. Ο κατατρεγμός της ιστορικής σου μοίρας άρχισε σύγκαιρα με τα δικά μου, λέει, χρόνια, εξ αιτίας της εγκληματικής παραφροσύνης των ίδιων σου των παιδιών. Στον πόλεμο του 1914 κατατροπώθηκαν οι λαοί της Ευρώπης, οι μοναδικές «μεγάλες δυνάμεις» — και ηθικά μεγάλες ως τα τότε — κείνου του καιρού. Ηττήθηκαν πέρα για πέρα, πέφτοντας στον γκρεμνό της εμφύλιας σύγκρουσης.

Δε μπορούσε, λέει, να γενεί διαφορετικά. Μικρόψυχοι και κοντομάτηδες και χαμηλού ηθικού αναστήματος αφεντάδες κι οι κλίκες τους κρατούσανε στα χέρια τους την πολιτική και τη στρατιωτική εξουσία εδώθε απ' το Ρήνο κι εμπόδιζαν τους λαούς να ενωτιστούνε τις απεγνωσμένες επικλήσεις των μεγάλων του πνεύματος και να δώσουνε προσοχή στην οργή τους και στα σκοτεινά τους προαισθήματα. Δε μπορείς, λέει, να βάλεις στη μεγάλη γαλατική επικράτεια με την αρχαία πνευματική δόξα, δε μπορείς να βάλεις έναν Ιωάννη Jaures να κυβερνήσει, την ώρα πού στην άλλη όχτη κυριαρχούνε ανεμπόδιστα οι άγριες έμφυτες ροπές τής τευτονικής ψυχής κι ο άπληστος επεκτατισμός των ιμπεριαλιστών και τα έξαλλα πάθη. Θεσμοί έννομης τάξης έλειπαν ολότελα τότε στην Ευρώπη.

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Αρωματοποιία


Μαγειρεύετε ωραίες συνταγές για να ικανοποιήσετε την γεύση; Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με την όσφρηση. H αρωματοποιία είναι μία αρχαία τέχνη που συμβάλει στην ποιότητα ζωής, στην ψυχολογία και στην υγιεινή. Ένας αρμονικός συνδυασμός οργανικών αρωμάτων, δημιουργεί ευεξία, καλή διάθεση και ωραία συναισθήματα καθώς φέρνει την φύση μέσα στο σπίτι μας. Ειδικά αν συνδιάζεται με τα χρώματα των λουλουδιών. Παραθέτουμε συνταγές, με τις οποίες μόνοι σας μπορείτε να δημιουργήσετε τέτοιους συνδυασμούς, για να αρωματίσετε και να καθαρίσετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας με φυσικό και υγιεινό τρόπο, αποφεύγοντας να αγοράζετε τα χημικά -και πολλές φορές καρκινογόνα- αρωματικά της αγοράς.
Η βάση για να φτιάξετε το δικό σας ποτ-πουρί είναι ένα «συντηρητικό» ή αλλιώς στερεωτικό, το οποίο θα αιχμαλωτίσει τα αρωματικά έλαια από τα αποξηραμένα λουλούδια, τα μπαχαρικά ή τα βότανα που θα αναμείξετε. Το συντηρητικό αυτό μπορεί να είναι σε ξυλώδη μορφή όπως το κουκουνάρι ή τα ροκανίδια από κέδρο, ή ρίζα από ίριδα, ρίζα κάλαμου, λιβάνι, κανέλα κ.ά. Βεβαίως τα απαραίτητα υλικά για τη συνταγή σας είναι τα αποξηραμένα βότανα και φυτά, τα μπαχαρικά και τα αιθέρια έλαια που προσδίδουν ένα πιο συμπυκνωμένο άρωμα.

Antica Tradizione: "Il suono dell' Aurora"

Antica Tradizione - "Il suono dell' Aurora" (Ο ήχος του Σέλαος). Μία πολύ όμορφη μουσική πρόταση από την γειτονική Ιταλία. Οι Antica Tradizione παίζουν ένα είδος Folk Rock. Μπορείτε να το παραγγείλετε στην διεύθυνση matteto@tiscali.it


Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Oξυζενέ: Η άγνωστη θαυματουργή θεραπεία

Το γνωστό οξυζενέ φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος ασθενειών. Παρόλο όμως, που αρκετοί επιστήμονες πραγματοποιούν αποκαλυπτικές μελέτες για τις ιαματικές του ιδιότητες, τα συμπεράσματά τους υποβαθμίζονται συστηματικά απο το ιατροφαρμακευτικό σύστημα.

Πριν από 170 χρόνια, όταν η Ινδία ήταν ακόμα βρετανική αποικία, οι αυτόχθονες έπιναν νερό, μέσα στο οποίο διέλυαν μικρές ποσότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου για να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών – από πιο ήπιες, όπως η γρίπη, έως σοβαρότερες ασθένειες, όπως η χολέρα και η μαλάρια. Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου θεραπείας ήταν τόσο θετικά, ώστε θεωρήθηκε ότι η διάδοση της θα επηρέαζε το εμπόριο χημικών φαρμάκων που είχε αρχίσει τότε να καθιερώνεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Για να αντιμετωπίσουν την απειλή, οι βρετανικές Αρχές προσέλαβαν έναν ρεπόρτερ, ο οποίος -προσποιούμενος τον γιατρό- «κατασκεύασε» μια ιστορία για ένα παιδί που πέθανε εξαιτίας εγκεφαλικής βλάβης, ύστερα από τη λήψη υπεροξειδίου του υδρογόνου. Το γεγονός ότι η είδηση προήλθε από έναν «ειδικό» επηρέασε καθοριστικά τους Ινδούς, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τη χρήση του Η2Ο2 και να στραφούν στα βρετανικά φαρμακευτικά σκευάσματα (Madison Cavanaugh, The one-minute cure: The secret to healing virtually all diseases).
Επρόκειτο για το πρώτο χτύπημα εναντίον μιας πολλά υποσχόμενης θεραπευτικής μεθόδου, η οποία από τότε καταπιέζεται συστηματικά από το φαρμακοκεντρικό ιατρικό μοντέλο. Πολλοί επιστήμονες (Willhelm, Warburg, Oliver, Holman, Farr, Barnard, Palthe, McCabe, Cummings) υποστηρίζουν ότι τα θεραπευτικά οφέλη της είναι πολύ σημαντικά για όλες σχεδόν τις ασθένειες, μετατρέποντας τη σε πανάκεια χωρίς προηγούμενο και, μάλιστα, με μηδενικό κόστος! Μεταξύ αυτών, κάποιοι την εφαρμόζουν ως εναλλακτική μέθοδο θεραπείας αφού η κλασική Ιατρική αρνείται να τη συμπεριλάβει στις καθιερωμένες πρακτικές της και η επιστημονική κοινότητα δεν χρηματοδοτεί επίσημες έρευνες για την αποτελεσματικότητα της.

Οξυγόνο: το κλειδί για έναν υγιή οργανισμό

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Ελευθερία έκφρασης...


Όρθιοι


Δυστυχώς στους περισσότερους ανθρώπους δεν αρέσει η σκληρή απελευθερωτική αλήθεια και η προσπάθεια που απαιτεί κόπο. Προτιμούν εύκολες και γρήγορες λύσεις από "επάνω". Προτιμούν "σωτήρες", χειροφιλήματα πολιτικών, "είστε οι μόνοι που μπορείτε να μας σώσετε" και άλλα τέτοια. Οι μεγάλοι ηγέτες είναι μόνο αυτοί που δημιουργούν αρχηγούς και όχι αυτοί που θέλουν πρόβατα. Αγάπησε αυτούς τους ανθρώπους που σου λένε σκληρές αλήθειες, όχι αυτούς που σου λένε ωραία λόγια και σου υπόσχονται σωτηρία. Αγάπησε όχι αυτούς που σε θέλουν μαζί τους όπως είσαι, αλλά αυτούς που σε θέλουν όπως μπορείς να είσαι. Για να αλλάξουμε την κοινωνία πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας! Η ελευθερία έχει αξία μόνο όταν την κερδίζεις δύσκολα. Όταν σου την χαρίζουν άλλοι "πακέτο", δεν είναι ελευθερία. Από την σημερινή κρίση, πρέπει να μάθουμε και να αλλάξουμε. Να δούμε τα αίτια και να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Να ξεχάσουμε τους παλιούς τρόπους και να αποφασίσουμε να κάνουμε μια νέα αρχή. Ολοκληρωτικά νέα. Καμία επανάσταση δεν είναι επανάσταση αν δεν είναι βαθιά, χρονοβόρα και ουσιαστική. Η λαϊκή σοφία λέει ότι "ο άδειος τενεκές κάνει τον περισσότερο θόρυβο". Πολλές φορές η σημαντική εργασία είναι αθόρυβη. Ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας της ορθής Δράσης προς όφελος της Αντίδρασης, ήταν πάντα η κινδυνολογία και η εσχατολογία. Η κινδυνολογία καλλιεργείται πάντα από τα κόμματα, τις πολιτικές οργανώσεις, τις εκκλησίες, και από κάθε λογής "τσοπάνη" που φωνάζει ότι κινδυνεύετε από τα θηρία και τον καιρό, γιατί θέλει να περισώσει το παλιό. Η αίσθηση ανασφάλειας, καταστροφής και ότι "δεν υπάρχει περιθώριο", είναι αυτή που δεν σου επιτρέπει να δράσεις με όραμα, προοπτική και με σωστά θεμέλια. Είναι αυτή που σε βάζει σε μία διαρκή αντίδραση στα κτυπήματα της κάθε εποχής. Αυτά πάντα θα υπάρχουν όμως. Ποτέ δεν θα αλλάξεις τα πράγματα πολεμώντας την εκάστοτε πραγματικότητα. Για να αλλάξεις κάτι, πρέπει να δημιουργήσεις ένα νέο μοντέλο, που θα κάνει το παλιό να ξεπεραστεί και να καταρρεύσει. Μην ακολουθείς την "κοινή γνώμη". Πάρε τον δύσκολο δρόμο και όχι αυτόν που παίρνουν όλοι. Μην επιζητάς άμεσα και εύκολα αποτελέσματα. Αν δεν φυτέψεις σήμερα, αν δεν καλλιεργήσεις, δεν θα πάρεις κάποτε καρπούς δικούς σου, ούτε εσύ ούτε τα παιδιά σου. Θα ζητιανεύεις πάντα να σου δώσουν. Αυτό όμως απαιτεί να ξεκινήσεις να λειτουργείς με μία νέα μέθοδο στη ζωή. Αυτοπειθαρχία, οργάνωση, νέο σύστημα...
Αυτή τη χρονιά κάνε reset. Πάρε αποφάσεις αμετάκλητες. Ξέχνα ότι ήξερες. Συνειδητοποίησε ότι οι πρόσκαιρες ανατροπές, ανατρέπονται εύκολα ξανά. Φύγε από χώρους και αντιλήψεις που ανακυκλώνουν την μιζέρια. Υπάρχει ένα νέο μοντέλο χωρίς συθήματα, φωνές και αντδράσεις. Κλείσε τα αυτιά. Αφοσιώσου σε έναν σκοπό με ζωντάνια και κέφι. Η ευτυχία είναι μέσα στην δημιουργική αλληλεγγύη. Κλείσε την τηλεόραση. Πάψε να πορεύεσαι σύμφωνα με την κατασκευασμένη επικαιρότητα. Κοίτα τον κόσμο από ψηλά έχοντας μεγάλη εικόνα. Κοίτα τον ήλιο κατάματα. Τυφλώνει. Οι σκιές όμως μένουν όλες πίσω. Το χθες ανήκει στις σκιές. Το μέλλον μας ανήκει!

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

The Dark Crystal


Αυτή είναι μία "παιδική"ταινία με κούκλες του 1982, από τον μεγάλο Jim Henson. Το καταλαβαίνει κανείς αμέσως. Αν και με κούκλες κλασσικά για τον  Henson -αλλά και μην ξεχνάμε ότι τότε δεν υπήρχε η ψηφιακή τεχνολογία- η ταινία διατηρεί την μοναδική γοητεία των ταινιών του Jim Henson και έχει και πολύ εντυπωσιακή σκηνοθετική δουλειά. Προηγείται του "Labyrinth" με τον David Bowie. Έχει επιρροές από Άρχοντα των δαχτυλιδιών, Πόλεμο των Άστρων, από την ιρλανδέζικη και κέλτικη παράδοση, από την μυθολογία των προϊστορικών ανθρωποτήτων, από μεταφυσική και μαγεία, ενώ οι συμβολισμοί και τα μηνύματά της, την κατατάσσουν στις πιο προχωρημένες δουλειές του εσωτερικού – μυθικού κινηματογράφου για την εποχή της. Τα σχέδια των όντων είναι πάρα πολύ επεξεργασμένα και καθόλου τυχαία. Παρότι σήμερα φαντάζει cult, για την εποχή της πάντα, που δεν είχαν βγει αρκετές παρόμοιου μηνύματος ταινίες, ήταν πολύ "ψαγμένη" και δείχνει ότι ο Henson είχε... άλλο υπόβαθρο. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε κάποιον πλανήτη παρόμοιο της γης και σε κάποιο απώτατο παρελθόν, όπου η δύναμη του κακού κυριαρχεί και δύο νεαρά παιδιά, τελευταίοι επιζώντες της φυλής τους, αναλαμβάνουν την αποστολή των πολεμιστών του φωτός. Αξίζει να πούμε ότι αρχικά την ταινία δεν την είχε κάνει καθόλου για παιδιά. Αντιθέτως ήταν πολύ σκοτεινή και τρομακτική και η πρώτη της εκδοχή πήρε αρνητικές κριτικές από τις εταιρείες. Κατόπιν την ανασκεύασε τελείως σε αυτή την πιο παιδική εκδοχή, αν και ως μήνυμα απευθύνεται μάλλον σε ενήλικες.
Στην συνέχεια υπάρχει ολόκληρη στο YouTube.

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Ιστορικά και Κλέφτικα Τραγούδια. Η δημοτική μας παράδoση.

Στο δημοτικό τραγούδι, που είναι η γνήσια, ειλικρινής και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής ψυχής, μας παρουσιάζεται ένας λαός λιτός στη διάθεση, στη ζωή και κλασσικός στην έκφραση του συναισθηματικού κόσμου. Τα δημοτικά τραγούδια έχουν τη ρίζα τους στα αρχαία λαϊκά τραγούδια. Πολλά δεν διαφέρουν από εκείνα παρά μόνο στη γλώσσα. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, μπορούμε να συμπεράνουμε, ότι παρά το πέρασμα τόσων αιώνων η λαϊκή ποίηση, όπως και όλος ο λαϊκός πολιτισμός, (παροιμίες, έθιμα, μύθοι, παραμύθια κτλ.) εκφράζουν με τον ίδιο τρόπο τη λαϊκή ψυχή.

Απουλία - Μεγάλη Ελλάδα (Ιταλία) - 5ος αιώνας π.Χ.

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Η γέννηση του νεωτερικού κόσμου 1780-1914

Το βιβλίο αυτό είναι μια θεματική ιστορία του κόσμου από την αρχή της εποχής των επαναστάσεων μέχρι την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που διέλυσε το σύστημα των κρατών και των αυτοκρατοριών της εποχής. Συσχετίζοντας μεταξύ τους ιστορικές τάσεις και γεγονότα που έχουν εξεταστεί ξεχωριστά σε εθνικές και περιφερειακές ιστορίες αποκαλύπτει τη στενή αλληλεξάρτηση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων σε όλο τον κόσμο πολύ πριν από την υποτιθέμενη έναρξη της "παγκοσμιοποίησης" μετά το 1945. Παρακολουθεί έτσι τις "πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις" που είχαν σε παγκόσμια κλίμακα κρίσιμα γεγονότα (κρίσεις, αναταραχές, επαναστάσεις, εξεγέρσεις) που έλαβαν χώρα όχι μόνο στον αναδυόμενο ευρωπαϊκό και αμερικανικό "πυρήνα" της βιομηχανικής παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και στην Ασία, την Αφρική και τη Νότιο Αμερική, επιδρώντας με τη σειρά τους σε αυτό τον πυρήνα. Επανεξετάζοντας τα μεγάλα θέματα του 19ου αιώνα -άνοδος του νεωτερικού κράτους, εκβιομηχάνιση, φιλελευθερισμός, ιμπεριαλισμός, προώθηση των παγκόσμιων θρησκειών- επισημαίνει τις αυξανόμενες ομοιομορφίες που παρουσιάζονται τόσο σε μεγάλους θεσμούς όπως οι εκκλησίες, οι αγορές, οι βασιλικές αυλές, οι κρατικοί μηχανισμοί και τα συστήματα δικαιοσύνης, όσο και στις "σωματικές πρακτικές", τους τρόπους δηλαδή με τους οποίους οι άνθρωποι ντύνονταν, μιλούσαν, έτρωγαν και διαχειρίζονταν τις σχέσεις τους στην οικογένεια και την κοινότητα.

Συγγραφέας: Christopher Alan Bayly
Εκδόσεις: Αλεξάνδρεια

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

"Γιατί το Χόμπιτ;"

Μία θεμελειώδης αντίληψη για τον δρόμο που επιλέξαμε...


- Μίθραντιρ!
Γιατί διάλεξες το Χόμπιτ;
- Δεν ξέρω...
Ο Σάρουμαν πιστεύει πως μόνο η μεγάλη δύναμη κρατάει και ελέγχει το κακό.
Εγώ πιστεύω το αντίθετο.
Νομίζω ότι τα μικρά πράγματα κρατάνε θαμμένο το σκοτάδι μακριά από την καλοσύνη και την αγάπη.
Γιατί τον Μπίλμπο Μπάγκινς;
Επειδή φοβάμαι και μου δίνει θάρρος.
- Μή φοβάσε Μίθραντιρ...
δεν είσαι μόνος.
Αν χρειαστείς την βοήθειά μου...
θα έρθω.

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

“Οίκαδε”: προς το εσωτερικό Κέντρο – Κορυφή – Ακρόπολη


"Κάθε ανθρώπινο πλάσμα τείνει, έστω και ασύνειδα, προς ένα κέντρο και προς το δικό του κέντρο, που του παρέχει την ολοκληρωτική πραγματικότητα, την ιεροσύνη. Αυτός ο βαθιά ριζωμένος πόθος του ανθρώπου να βρεθεί στην καρδιά του πραγματικού, στο κέντρο του κόσμου, εκεί που γίνεται η επικοινωνία με τον ουρανό, εξηγεί την υπέρμετρη χρήση των κέντρων του κόσμου... Έτσι οι ναοί, τα παλάτια και οι πόλεις, βρίσκονταν τοποθετημένα σε ένα σημείο, το κέντρο του σύμπαντος... Φαίνεται πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει, παρά μόνο σ' ένα ιερό χώρο, στο κέντρο. Ένα σύνολο από παραδόσεις επιβεβαιώνουν τον πόθο του ανθρώπου βρίσκεται χωρίς προσπάθεια στο κέντρο του κόσμου, ενώ ένα άλλο σύνολο, τονίζει πόσο δύσκολο είναι, επομένως και πόση αξία έχει να φθάσει κανείς ως εκεί... Υπάρχει ένας διαρκής πόθος του ανθρώπου να βρίσκεται πάντα και χωρίς προσπάθεια, στο κέντρο του κόσμου, στην καρδιά του για να ξεπεράσει την ανθρώπινη κατάσταση και να ξαναβρεί την Θεία κατάσταση."
Mircea Eliade “Εικόνες και Σύμβολα”, εκδόσεις Αρσενίδη, 1994

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Το μυστικό του κοχυλιού

"Μα όποιος θέλει να γίνει ένας σαμάνος, ή ένας άνθρωπος της γνώσης, πρέπει να κάνει ένα τρίτο βήμα, αφήνοντας την επιθυμία για να παραδοθεί στη Δύναμη. Ενώ η επιθυμία προέρχεται από το εγώ (τρίτο τσάκρα), η Δύναμη είναι «η διεύρυνση της καρδιάς», η οποία δεν διατάζει αλλά λαμβάνει και ακτινοβολεί. Είναι σοφό να ακούτε την καρδιά, είναι το μυστικιστικό αυτί των Σούφι που ακούει την θεία αναπνοή, είναι το κοχύλι που ακούει το μυστικό της θάλασσας, που είναι ο ήχος της άπειρης ενέργειας."
(Viviana Vivarelli "Lo specchio più chiaro", camminando con Jung. "Ο πιο καθαρός καθρέπτης.")

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Η πειρατεία στη Μάνη και τη Μεσόγειο.

Οι ανυπότακτοι Έλληνες πειρατές του Αιγαίου. Περιθωριακοί, αναρχικοί, ληστές, φονιάδες, επαναστάτες αλλά και ήρωες. Ένα ταξείδι στις συμμορίες της μεσαιωνικής Μεσογείου από την Κορσική μέχρι το Οίτυλο, το "Μεγάλο Αλγέρι" της Μάνης, από την εκπομπή "Του νερού τα παραμύθια".

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Καλή χρονιά!

Σήμερα, κρίνοντας ανάξιο να ζούμε
δίχως ομορφιά και αγνότητα,
βιώνουμε εις βάθος την χαρά
στην ζωή του κοπαδιού, στη χυδαιότητα
ρίξαμε στην πυρά
ό,τι αθώο, αμάλαγο κι αγνό
γαλουχηθήκαμε ώστε να εξυμνούμε
ό,τι πρόστυχο ασύμμετρο και καχεκτικό
Ως πότε θα μας συντηρεί τους δόλιους
η έρμη δόξα των προγόνων;
(Πέτρος Καψάσκης "Ένδον Σκάπτε")

Το περιοδικό Λυκώρεια εύχεται ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ κι όλο για πιο ψηλά ανεβάσματα! Σκέψη και Δράση!