Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η τελετή του αγωνιστή.

 Τα σύγχρονα ολυμπιακά παιχνίδια, δεν έχουν καμία σχέση με τους Ολυμπιακούς αγώνες και το Ολυμπιακό πνεύμα. Όπως και στην περίπτωση της "Δημοκρατίας", οι επικυρίαρχοι του Δυτικού κόσμου, προσπαθούν να συνδέσουν μία λέξη από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με ένα δικό τους σύγχρονο περιεχόμενο που είναι ακριβώς το αντίθετο του αρχικού. Η θρησκευτική τελετουργία, η αισθητική και η πολεμική αρετή των γνήσιων Ολυμπιακών αγώνων, όχι μόνο έρχονται σε αντίθεση με το σύγχρονο τσίρκο, αλλά αποτελεί και ύβρη προς το Ολυμπιακό Ιδεώδες η κατάχρηση του ονόματος και η οποιαδήποτε αναφορά στην αρχαία Ελλάδα. Και αυτή η όποια αναφορά, γίνεται παραποιημένη, παρουσιάζοντας έναν πολιτισμό των Αετών, λίγο πολύ ως πολιτισμό "Περιστεριών". Κρατούν από το Ελληνικό ιδεώδες μόνο μερικά ακίνδυνα για αυτούς στοιχεία, τα οποία αναμιγνύουν με διάφορα σύγχρονα φιλελεύθερα ιδεολογήματα. Η θρησκεία του Αγωνιστικού Ιδεώδους που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες, απουσιάζει από τον μοντέρνο κόσμο. Η πολιτιστική μορφή που τον κυβερνά, διαπλάθει έναν νέο τύπο ανθρώπου. Γι'αυτό, με προσθήκη αρκετού υπερθεάματος και ψευδοτελετουργίας, προσπαθούν να δημιουργήσουν τις δικές τους νέες παγκόσμιες γιορτές και θεσμούς. ο "άνθρωπος - καταναλωτής" πρέπει να νομίζει ότι υπάρχει σε αυτό το σύστημα αρχαίο πνευματικό υπόβαθρο.

Η σημασία της τελετής
 

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Πολεμώντας την οικονομική σκλαβιά...


"Ένας λαός παύει να έχει ψυχή όταν δεν τοποθετεί πλέον υπεράνω του χρήματος, ενστικτωδώς και ασυζητητί, ένα σύνολο ιδανικών που θεωρεί θεμελιώδη. Ένας λαός που τοποθετεί το χρήμα υπεράνω όλων, παύει να υπάρχει σαν λαός, γίνεται όργανο του ξένου που κατέχει το χρήμα και του εγκαταλείπει τη ζωή και το πεπρωμένο του".
Maurice Bardèche

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Εγχειρίδιο για τη συλλογή και τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών


Έκδοση της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι» (2008) σε μια προσπάθεια να δώσει στους καλλιεργητές οδηγίες για την ασφαλή καλλιέργεια των φυσικών ποικιλιών. Κατεβάστε το έντυπο.

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Αυτοκτονίες, τηλεόραση και σύνδρομο μαζικής κατάθλιψης

Άλλες δύο αυτοκτονίες είχαμε χθες. Στην Κρήτη έβαλε τέλος στη ζωή του ένας ακόμα επιχειρηματίας πατέρας τριών παιδιών. Βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στην επιχείρηση φανοποιείας που διατηρούσε στο Ηράκλειο. Αργότερα στην Λαμία, ένας 64χρονος γιατρός έπεσε από τον 5ο όροφο του νοσοκομείου της πόλης. Καλός γιατρός - ακτινολόγος, ήταν και μέλος του δημοτικού συμβουλίου, πρώην νομαρχιακός σύμβουλος, με μια υπέροχη οικογένεια με δύο μεγάλα παιδιά, είχε ξεκινήσει να κτίζει σπίτι, αλλά αυτοκτόνησε γιατί αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και είχε πέσει σε κατάθλιψη.


Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Πνευματικότητα και Πολιτισμός ενάντια στον σύγχρονο κόσμο


"Όσο οι άνθρωποι της Δύσης φαντάζονται ότι υπάρχει ένα μόνο είδος ανθρωπότητας, ότι υπάρχει ένας μόνο "πολιτισμός", σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, καμία αμοιβαία κατανόηση δεν είναι εφικτή. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί πολιτισμοί, αναπτυσσόμενοι παράλληλα σε πολύ διαφορετικές γραμμές, και ότι, μεταξύ αυτών, εκείνος της σύγχρονης Δύσης ξεχωρίζει παραδόξως, όπως δείχνουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του.

...Ο πολιτισμός της σύγχρονης Δύσης εμφανίζει στην ιστορία μία πραγματική ανωμαλία: ανάμεσα σε όλα όσα μας είναι γνωστά λίγο ή περισσότερο σε βάθος, αυτός ο πολιτισμός είναι ο μόνος που έχει αναπτυχθεί προς αμιγώς υλικές κατευθύνσεις και αυτή η τερατώδης ανάπτυξη, της οποίας η έναρξη συμπίπτει με την αποκαλούμενη Αναγέννηση, συνοδεύτηκε, όπως πράγματι ήταν μοιραίο, με την συνεπακόλουθη πνευματική οπισθοδρόμηση. Λέμε συνεπακόλουθη και όχι ισοδύναμη διότι εδώ είναι δύο τάξεις πραγμάτων μεταξύ των οποίων δεν μπορεί να υπάρξει κοινό μέτρο. Αυτή η οπισθοδρόμηση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι Δυτικοί του σήμερα δεν ξέρουν πια τι είναι η καθαρή διανόηση. Στην πραγματικότητα, δεν υποψιάζονται καν ότι μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο. Ως εκ τούτου περιφρονούν, όχι μόνο τον ανατολικό πολιτισμό, αλλά και τον Μεσαίωνα της Ευρώπης, του οποίου το πνεύμα τους ξεφεύγει λίγο έως εντελώς.

...Τί ενδιαφέρον έχει να επαναφέρει κανείς μια καθαρά θεωρητική γνώση σε ανθρώπους για τους οποίους η νοημοσύνη δεν είναι παρά ένα μέσο ενέργειας επί της ύλης για την μετατροπή της σε πρακτικά αποτελέσματα, και για τους οποίους η επιστήμη -κατά την περιορισμένη κατανόηση που έχουν για αυτή- είναι πάνω από όλα σημαντική μέχρι το βαθμό που μπορεί να εφαρμοστεί σε βιομηχανικούς σκοπούς;

...Κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να αισθάνονται λίγο ή πολύ συγκεχυμένα ότι τα πράγματα δεν μπορεί να συνεχιστούν έτσι όπως πάνε για πάντα και κάνουν λόγο, ως κάτι το πιθανόν, για επικείμενη χρεοκοπία του δυτικού πολιτισμού, κάτι που κανείς δεν θα τολμούσε να σκεφθεί πριν από μερικά χρόνια. Όμως ακόμη και τώρα φαίνεται ότι τους διαφεύγουν οι πραγματικές αιτίες που μπορούν να επιφέρουν αυτή την χρεοκοπία του σύγχρονου Δυτικού κόσμου."